10 de juny del 2009

Pirènia, una ucronia centrada a Catalunya i Occitània

Pagès Editors publica Pirènia, el país que mai no va existir, de Pere Morey, una ucronia que especula sobre què hagués passat si Pere I hagués vençut a la batalla de Muret i s'hagués creat un estat catalano-occità.

¿I si el rei Pere I de Catalunya-Aragó hagués guanyat la batalla de Muret l’any 1213? Aquest llibre exposa una de les infinites històries alternatives d’Europa: l’aparició d’un Estat tolerant i pacifista que acull moriscos i jueus, i de com sobreviu a les envestides dels seus poderosos veïns. Una novel·la apassionant, plena de fets i personatges reals, i alhora un manifest, una proposta de visió del món, un assaig sobre com hauria de ser el país en el qual ens agradaria viure. Una novel·la que imagina com hauria estat la història del sud d’Europa si Pere I no hagués estat vençut per Simó de Montfort.

Balanç de les Ter-Cat de Miravet

El passat 7 de juny es celebraren les X Ter-Cat (Tertúlies Catalanes de ciència-ficció, fantasia i terror) a Miravet (Ribera d'Ebre) on hi van assistir-hi 15 persones provinents de Barcelona, Sant Celoni, L'Hospitalet de Llobregat, Vilanova del camí, Calafell, Les Borges blanques i Jorba.

La reunió inicial a base de cafès, i vermut va tenir lloc a la plaça de l'ajuntament, davant del riu Ebre. Seguidament es visità el castell templari de Miravet (només les vistes doncs estava tancat). El conseqüent dinar i tertúlies va tenir lloc al restaurant "Lo molí del xim".

Com sempre es tractaren gran diversitat de temes, a més d'escoltar les propostes i idees dels nouvinguts a les tertúlies.


Així mateix es va proposar (i aprovar per unanimitat) la creació d'un premi promogut de les Ter-Cat per continuar amb la tasca d'acostar els gèneres fanntàstics en català i que consistirà en premiar la millor obra escrita en català de temàtica fantàstica (CF, fantasia i terror) i també la millor obra traduïda. En aquest sentit es pretén donar una mica de repercussió als gèneres fantàstics. Les bases dels premis i el sistema de votació els comentarem d'aquí a uns dies/setmanes. Però la idea és que els premis "Ictinius" siguin una realitat aquests mateix any per les obres publicades l'any passat, ho sigui el 2008. Qualsevol suggerència al respecte serà benvinguda.

Per altra banda es van anunciar algunes lectures i visualitzacions per comentar per les properes Ter-Cat (que tan poden fer-se a finals de Juliol o com deixar-les pel setembre):

- Joker (còmic), de Brian Azzarello i Lee Bermejo.

- El nombre del viento (Patrick Ruthfus) Fantasia heroica/èpica

- Switch in the red (Susana Vallejo) CF distòpica/ Futur proper

Visualitzacions recomanades:

- Coraline (basada en l'obra homònima de Neil Gaiman)

- Terminator Salvation (la quarta entrega de la saga Terminator)

Projecció dels finalistes de Shots 2009

El Buque maldito i SCIFIWORLD presenten el proper dissabte 13 de juny a les 18:00 la projecció dels curtmetratges finalistes del Shots 2009

- Big Buck Bunny (2008). Sacha Goedegebure.
- El Círculo Goligher (2008). Jaime Herrero Llácer.
- Juntos (2009). Javier Matarredona.
- Lazarus Taxon (2008). Denis Rovira.
- Liquidación Total (2008) David Macián.
- Mamá (2008). Andrés Muschietti.
- El misterio del pez (2008). Giovanni Maccelli.
- El Principe de las Basuras (2008). Francisco Antonio Peinado Gaitán.
- The Quiet (2007). Kike Mesa.
- The Werepig (2008). Samuel Orti Marti.
- Zombies and cigarrettes (2009). Iñaki San Román y Rafa Martínez.
- Dos manos zurdas y un racimo de ojos manchados de gris (2008). Antonio Trashorras.

L'acte comptarà amb la presènciade Cerdà (Director de "Los abandonados", "Aftermath") i Ángel Sala (Director del Festival Internacional de Cinema de Catalunya-Sitges), membres del jurado de SHOTS 2009.

Entrada gratuïta. Centre Garcilaso C/. Juan de Garay, 116. Barcelona Sagrera L1-L5.