8 de febrer del 2008

Homenatge sorpresa a Rosa Fabregat

L'escriptora Rosa Fabregat, la nostra benvolguda presidenta de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia, va rebre l'homenatge de companys, amics i membres de la societat, el dissabte 2 de febrer, durant una trobada de l'assemblea de socis celebrada a Lleida.

Fabregat, que acabava de celebrar el 75è aniversari, va rebre un llibre personalitzat, compost per textos, dibuixos i imatges dels seus companys i amics. La primera dama de la SCCFF, emocionada, va agrair el detall i es va comprometre a continuar defensant el nostre gènere literari preferit com sempre ho ha fet. Trobareu imatges de l'acte al fotobloc de la societat.

Des d'aquí ens afegim a l'homenatge, desitjant a la nostra presidenta una llarga vida i noves publicacions. Per molts anys, Rosa!

Ray Harryhausen al 26è Saló del Còmic

El 26è Saló del Còmic de Barcelona ha presentat la llista dels primers autors convidats. De moment ja hi ha confirmada l'assistència dels dibuixants Moebius-Jean Giraud, Milo Manara, Peter Bagge (Odi), Tony Harris (Ex Machina) i Melinda Gebbie, coautora, amb el seu marit Alan Moore, de 'Lost girls'.

El Saló també comptarà amb la presència del gran Ray Harryhausen, mestre dels efectes especials d'animació. En paral·lel, es celebrarà una mostra dedicada a la companyia catalana DDT, guanyadora d'un Oscar pel maquillatge d''El laberinto del fauno' i d'un Goya pel d''El orfanato'.

'Camisa de foc', d'Anna Carreras

L'escriptora Anna Carreras publica la novel·la 'Camisa de foc' (Empúries), tot i que ella s'estima més qualificar el volum de prosa poètica. Vicenç Altaió ha descrit l'obra dient: 'És una novel·la de terror. I si suméssim Edgar Allan Poe i Oliver Sacks i li restéssim Freud, tindríem bona part d'aquest llibre'.

La història de 'Camisa de foc' se centra en una jove, d'uns trenta anys, ingressada en un psiquiàtric, malalta d'amor i de desig, que ha assassinat i trossejat diversos homes amb patologies diferents. Amb fragments de tots ells ha reconstruït el rostre del seu misteriós amant, George G.El seu cas crida l'atenció d'un psiquiatre, que pren l'expedient per estudiar-lo. El contingut d'aquest dossier (un parell de poemes, un relligat que sembla una novel·la, amb la història i la patologia de cadascun dels amants, i un sobre amb una carta d'amor dirigida a George G) estructura i teixeix la història.

Anna Carreras (Barcelona, 1977) és llicenciada en filologia catalana. Es va formar en l'humanisme catòlic, però la seva vida va fer un tomb quan va entrar en contacte amb Biel Mesquida, Enric Casasses, Perejaume i Vicenç Altaió.

7 de febrer del 2008

La baixada als inferns de Pere Porter


'El cas estrany d'en Pere Porter' (Bàlec Llibres) recull la llegenda popular de Pere Porter i la seva baixada als inferns.

El relat, escrit de manera anònima al segle XVII, es va convertir en un fenomen que es llegia a la vora del foc. Amb el pas del temps, per un error de transcripció, Porter es va convertir en Boter, i les seves calderes van passar a ser un element bàsic dels Pastorets.

El més curios de tot, però, és que Pere Porter va existir de debò: la seva partida de naixement indica que va néixer a Tordera el 16 de gener del 1571. També són reals altres personatges del relat. Se sap que va haver-hi un notari de Tordera i Hostalric anomenat Bonsoms, al qual Porter va a buscar a l'infern per resoldre un deute no cancel·lat. També s'hi troba un mossèn de Pineda, «que estava al mig de dues dones que l'abraçaven».

En aquesta edició de Bàlec Llibres, el text de la llegenda ocupa una trentena de pàgines. A continuació, hi ha un estudi fet pel filòleg Narcís Figueras i una bibliografia amb les diverses edicions que s'han fet del relat, des de la seva primera impressió, el 1874 a la impremta gironina Llach.

El volum també inclou il·lustracions de l'artista gironí Ignasi Esteve i una relació d'estudis i referències editorials sobre la llegenda.

Musical amb Quasimodo al Teatre Regina

El Jove Teatre Regina presenta el musical 'El Geperut de Notre-Dame' interpretat per la companyia Zum-Zum Teatre. L'espectacle, programat fins al 24 de febrer, ha estat dirigit per Ramon Molins i Daniel Anglès, aquest darrer responsable de la direcció musical.

L'obra, de 70 minuts de durada, està pensada per a alumnes del cicle superior de Primària i 1r i 2n d'ESO. El musical s'allunya de la visió del film de Walt Disney i pretén acostar-se a l’esperit de la novel·la de Víctor Hugo, protagonitzada per Quasimodo, el campaner grotesc de Notre-Dame.

L'espectacle barreja el grotesc amb la bellesa, la tragèdia amb la comèdia, la bondat amb la maldat, la llum amb la foscor i obre les portes al romanticisme, a l’amor, a l’emoció, al mite de la bella i la bèstia. L'obra també juga a fer teatre dins del teatre per aconseguir la complicitat i la interacció del públic.

5 de febrer del 2008

25 films catalans a la Berlinale

La 58a edició del Festival Internacional de Cinema de Berlín, que es farà del 7 al 17 de febrer, comptarà amb 25 pel·lícules produïdes a Catalunya. La selecció oficial inclou, dins la secció 'Panorama', el thriller 'Eskalofrío', d’Isidro Ortiz (Fausto Producciones) i 'Transsiberian', de Brad Anderson (Filmax).

'Kalfred' és un thriller de terror en què els monstres són els herois i en què s'ha de fugir del sol per refugiar-se de les ombres. 'Transsiberià', que compta en el seu repartiment amb Woody Harrelson, Samantha Morton, Ben Kingsley i Eduardo Noriega, s'ambienta en el ferrocarril que uneix la Rússia europea amb les províncies de l'extrem Orient rus, Mongòlia i la Xina.

Catalan Films & TV organitzarà al Festival berlinès la mostra Catalan Focus, on es projectaran sis títols recents, que es presenten per primer cop en el mercat internacional. L’European Film Market (EFM) projectarà 17 títols catalans més.