20 de juliol del 2009

Creació del Premi Ictineu de literatura fantàstica

Una de les màximes aspiracions de les Ter-Cat (Tertúlies Catalanes de Ciència-ficció, fantasia i terror) és promoure els gèneres fantàstics als Països Catalans i dedicar una especial atenció a donar a conèixer les obres de gènere escrites o traduïdes al català.

Després de l'èxit de la revista Catarsi, ara les Ter-Cat fan un següent pas: La creació del premi Ictineu que es lliurarà cada any a les millors obres de ciència-ficció, fantasia i terror escrites o traduïdes al català l'any anterior.

El premi Ictineu rep el nom del submarí ideat per Narcís Monturiol ara fa 150 anys i per tant s'ha pensat que és un bon representant del que en aquella època podíem definir com els inicis de la ciència-ficció. El premi Ictineu és doncs una aposta per fomentar la lectura i el debat de les -més aviat escasses- obres que l'any 2008 van ser publicades en català. Per aquest fi s'ha creat un lloc web on hi han penjades les bases del premi i com participar-hi.

1.- Les Ter-Cat han elaborat una llista de totes les obres publicades en català de gèneres fantàstics l'any 2008. S'han creat 3 categories pels premis:
a) Millor obra de ficció escrita en català
b) Millor obra de ficció traduïda al català
c) Millor conte escrit en català

2.- Existirà una primera fase de votació on tothom que ho desitgi podrà proposar fins a 5 candidats al premi per cada categoria. (Data màxima per rebre les valoracions: 30 de setemebre)

3.- Les cinc obres més votades passaran a la segona fase de votació on cada membre podrà valorar de l'5 a l'1 les obres finalistes si les ha llegit. Aquesta segona fase està restringida als membres de les Ter-Cat i a altres associacions convidades (com és el cas de la SCCFF Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia). Data màxima per rebre les votacions: 1 de novembre).

4.- El premi es lliurarà al mes de novembre durant les Ter-Cat d'aquell mes. Tota la informació i els formularis per omplir i votar a obres preferideses poden trobar a aquesta direcció: http://sites.google.com/site/premiictineu/

Qualsevol consulta es pot realitzar a la següent adreça: premi.ictineu@gmail.com

Equip del premi Ictineu.

Ter-Cat (Tertúlies Catalanes de Ciència-Ficció, Fantasia i terror)

Exposició sobre efectes especials al cinema


Fins al 30 d’agost podeu visitar al palau Robert, del passeig de Gràcia de Barcelona, l’exposició «L’art de l’engany. Efectes especials no digitals en el cinema».

La mostra ofereix fragments de films, filmacions de trucatges, entrevistes amb especialistes i sobretot una quantitat insòlita de maquetes i objectes d’efectes especials de maquillatge, pròtesis, maniquins, etc. S’hi repassa l’evolució dels efectes especials artesanals, des de l’obra de Willis O’Brien i el seu King Kong de 1933, Ray Harryhausen i Jàson i els Argonautes (1963) i Stan Winston i The Terminator (1984) fins a David Martí i Montse Ribé i el seu equip de DDT Efectos Especiales, guanyadors de l’Oscar pels seus trucatges a El laberinto del fauno de Guillermo del Toro, i fins a la caracterització de Hellboy, banyes i cua incloses.