7 de juliol del 2009

Mor Alfons Figueras

Alfons Figueras, un dels més grans autors de còmic catalans, va morir a Barcelona el dilluns 6 de juliol de 2009. Havia nascut a Vilanova i la Geltrú el 15 d’octubre de 1922, i es va dedicar professionalment a la historieta des dels anys quaranta.

Al butlletí de la SCCFF número 2, de gener-febrer 2007, Sebastià Roig li va fer una llarga i interessant entrevista. Us recomanem que la torneu a llegir. Sebastià Roig hi explica que, «Des de la infantesa, Figueras també ha estat un seguidor infatigable del cinema de terror i fantàstic —amb una predilecció especial pel Frankenstein de James Whale», i Figueras mateix hi explica que «era un fanàtic, del Wells. S’apartava moltíssim del Verne, que era un autor vuitcentista i feia una literatura antiquada. Wells, tot i ser de final de segle i de principi d’aquest, en canvi, era una revelació. Una novetat. No et plantejava històries plenes de cargols i claus angleses, sinó que era capaç de recrear una atmosfera més màgica».

Reconegut, entre altres guardons, amb el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona, el 1988, Figueras ens ha deixat personatges inoblidables en sèries com «Aspirino y Colodión», «Topolino, el último héroe», «Cine Locuras» o «Don Terrible Buñuelos», a la Bruguera dels anys seixanta i setanta, o «El Bon Jan» (1976-1987) i «Mr. Hyde», en forma de tira a l’«Avui». La seva mort suposa la desaparició d’un dels últims representants de la seva generació d’historietistes.