28 de novembre del 2008

Edebé publica Porta Coeli

Edebé acaba de publicar el primer volum de la tetralogia fantàstica Porta Coeli, de l'escriptora Susana Vallejo. El primer volum, titulat L'Orde de Santa Ceclina ha sortit simultàniament en català i castellà a la mateixa editorial.

Susana Vallejo és madrilenya però resident a Barcelona des dels 26 anys. Va estar implicada en el naixament de AEFCFT, (Asociación Española de Ciencia-ficción, Fantasía y Terror) i ha mantingut una militància constant en els cercles de ciència-ficció i fantasia a nivell espanyol i ara també a nivell català.

Segons paraules de l'autora, tot i que l'obra s'ha publicat dins una col.lecció de literatura juvenil, té més afinitats amb "El nom de la rosa" que amb "Harry Potter". Vallejo afirma que aquesta "no és la típica tetralogia fantàstica, sinó una aventura clàssica que va de l’edat mitjana fins a un futur de ciencia-ficció." La història narrada a Porta Coeli transcorre durant 1000 anys. Susana Vallejo es va inspirar en l'església de Santa Seclina (barriada de Caldes de Malavella) per donar títol a la primera de les novel.les de la tetralologia

A començaments del segle XIV, un savi erudit, Bernardo, acusat de mag i bruixot, rep la visita d’un antic company d’estudi que afirma que ha topat amb un unicorni i altres monstres estranys. En la investigació del que sembla impossible, molt aviat se’ls uneix l’enigmàtica Yebra, una jove amb una llarga cabellera blanca acusada de bruixa pels estranys poders que posseeix. Junts descobriran les criatures que comencen a poblar el nostre món.

El secret el trobaran ocult en el monestir de Santa Ceclina, que defensa la lògica i la raó i, tanmateix, amaga un llibre misteriós, el “Porta Coeli”. Aquesta troballa els portarà a creuar el llindar d’aquesta porta màgica i arribar a l’altre Món.

Diversos volums de la tetralogia han estat finalistes a diferents premis de literatura fantàstica (Premi Jaén d'Alfaguara i el Premi Edebé).

Ciència-ficció i tecnociència


La Societat Catalana de Ciència Ficció i Fantasia organitzarà algunes sessions al llarg de l'any amb motiu de la publicació de novel•les de ciència-ficció o de tema tecnocientífic.

Aquestes sessions volen ser tertúlies en què es parli tant dels aspectes literaris de l'obra com dels fonaments tecnocientífics sobre els que s'ha bastit l'argument. S'espera, doncs, que els participants hi acudeixin atrets per la literatura, per la tecnociència o, millor que millor, pels dos vessants de l'obra tractada.

Per aquesta primera tertúlia l'obra analitzada serà "La Mutació sentimental" de Carme Torras, novel•la guanyadora del X Premi de Narrativa de Ciència-Ficció Manuel de Pedrolo, Ciutat de Mataró 2007,

El format tipus serà el següent:

1- Intervenció del glossador literari, que analitzarà la novel•la. (Miquel Barceló)

2-Intervenció del glossador tecnocientífic, que parlarà dels fonaments de l'obra. (Josep Casanovas i Josep Amat)

3- Intervenció de l'autor (Carme Torras)

4-Tertúlia final

El Moderador serà Jordi Font-Agustí, de la Societat Catalana de ciència-ficció i fantasia.

L'acte tindrà lloc el proper 18 de desembre, a les 19:00 a l'Aula Màster del Campus Nord de l'UPC

Lliurat el Premi UPC 2008

El passat 26 de Novembre es lliurà el Premi UPC de novel.la curta de ciència-ficció en la seva edició del 2008 a la qual s'hi presentaren 96 obres en les diverses llengües acceptades: català, castellà, anglès i francès.

El jurat, composat per Lluís anglada, Miquel Barceló, Jordi Solé, Josep Casanovas i Manuel Moreno van decidir atorgar el primer premi a "La Cosecha del centauro" d'Eduardo Gallego (Almería) i Guillem Sánchez (Mataró).

La resta de les mencions i premis és com segueix:

+ Menció especial per "Les fleurs de Vlau", d'Alain Le Bussy (Bèlgica)

+ Menció UPC per "Los Ángeles de la Inmortalidad", de Gerardo Benicio Da Fonseca (Brasil)

+ Finalista de la Menció UPC, "Espacio límite", d'Eric Ros Ben-Hassan (Martorell).

Així mateix les obres mencionades a l'acta del jurat foren:

+ "Los nexos del tiempo", de Rodrigo Moreno Flores (Madrid)

+ "S por Salomon, S por Sussman", de José Miguel Sánchez Gómez (Cuba)

+ "El dragón de Schrödinger", de Vladimir Hernández Pacín (Barcelona)