3 d’abril del 2009

Convocat el Premi Manuel de Pedrolo d'enguany


BASES XII PREMI DE NARRATIVA DE CIÈNCIA-FICCIÓ MANUEL DE PEDROLO, CIUTAT DE MATARÓ
ELS TREBALLS
1.- S’estableix com a única categoria la de novel·la curta.

2.- S’admetrà un sol relat per autor, no podent-hi participar els autors premiats a l’edició anterior.

3.- Les obres concursants han de ser originals, inèdites, no premiades en cap més concurs i escrites correctament en català. Queden excloses les adaptacions de tota mena i les presentades a d’altres concursos pendents d’adjudicació o divulgades en altres llengües o mitjans de difusió.

PRESENTACIÓ DELS TREBALLS
4.- Els originals, de tema lliure, amb un sol relat unitari, de ciència-ficció, han de tenir una extensió entre 150 i 200 pàgines numerades, cadascuna de les quals ha de ser de 2100 caràcters, inclosos els caràcters en blanc, escrites a una sola cara a doble espai amb un cos de lletra del 12. Excepcionalment el jurat podrà acceptar una obra que no estigui dins els límits fixats sempre que el nombre de pàgines no es desviï del 10% en més o menys de les fixades en aquest mateix punt.

5.- Els originals s’han de presentar impresos en paper, per quintuplicat, acompanyats d’una còpia en suport informàtic.

6.- Les obres es presentaran sense signar, sota pseudònim, amb títol. Dins del mateix sobre s’inclourà un CD o DVD amb el relat escrit en processador de text, corregit apunt per a ser editat, amb el benentès que l’editorial farà les adaptacions pertinents d’acord amb els criteris de la col·lecció, i un segon sobre tancat amb el nom, l’adreça, el número de telèfon, una fotocòpia del document d’identitat i qualsevol altra dada que l’autor vulgui fer constar.

7.- Els treballs concursants s’han de presentar al registre de l’Institut Municipal d’Acció Cultural, carrer de Sant Josep núm. 9 08302 – Mataró, entre els dies 18 i 22 de maig de 2009, indicant en el sobre XII Premi de Narrativa de Ciència-ficció, Manuel dePedrolo, Ciutat de Mataró.

Mor Vázquez de Parga

El passat 22 de març morí Salvador Vázquez de Parga, una persona que contribuí ostensiblement a la divulgació de l'anomenada "literatura popular", especialment del món del còmic que sempre tractà amb interès i respecte.

Realitzà nombrosos assaigs relacionats amb aquest mitjà, així com diversos arícles que publicà en revistes especialitzades i fanzines

Vázquez de Parga havia escrit llibres imprescindibles com «Los cómics del franquismo» (1980), «Cuando el cómic es nostalgia», «Los mitos dela novela criminal» (1981), «Héroes de la aventura» (1983), «Espias deficción» (1985), «Los mitos de la novela criminal» (1986), «Héroes y enamoradas», «La novela popular española» (2000), «Las novelas de aventuras en 250 portadas» (2003)...

Assemblea de la SCCFF

A les 10 del matí 21 de març, es van reunir els socis de la SCCFF en assemblea ordinària a l’Aula d’escriptors de l’Ateneu Barcelonès .

Després de la salutació del president, la secretaria va fer un breu repàs de les activitats fetes i el tresorer va informar sobre el moviment de socis, i l’estat actual dels comptes de la societat

Pel que fa al butlletí, bloc i fotobloc, es va remarcar la sortida puntual dels butlletins 13 (novembre), 14 (gener) i 15 (març), que han rebut respectivament 931, 502 i 338 visites.
Pel que fa al bloc es va demanar que es passin més noticies per actualitzar-lo. En quan al fotobloc es va comentar que des de la seva obertura el 5-X-2007 s’hi han fet 55 entrades, que han provocat 12840 visites (que representen una mitjana d’unes 230 visites per foto).

Es va aprovar la proposta de la vocalia “La novel·la i els seus fonaments", de fer una sessió a la facultat de biologia sobre la presència de les diferents branques de la biologia (botànica, zoologia, bioenginyeria, etc) a la literatura.



La junta va proposar, així mateix, dues activitats que també es van aprovar. Una per al juliol, en ocasió del quarantè aniversari de l’arribada a la Lluna, el 20-VII-1969, i que constarà,d’un sessió de planetari amb animació i, a poder ser, del llançament d’un coet «real» d’aeromodelisme amb combustible sòlid.

La segona activitat consistirà en unes sessions que combinaran una dissertació sobre astronomia i una sessió poètica sobre el mateix tema, seria en ocasió de l’any internacional de l’astronomia, que commemora el quatre-cents aniversari del telescopi de Galileu.

1 d’abril del 2009

Tibet: El joc de Rol

Maqui Edicions publica Tibet: El joc de Rol, (Brian ST. Claire-King) el primer joc de Rol publicat en català des de 1996.

El primer i l’únic joc de rol basat en la història real, la religió i la mitologia del Tibet. Ambientat durant la invasió comunista, el Tibet és un lloc amb grans oportunitats per la il·luminació, però també ple de perills com fetillers i esperits malèfics.

Un joc de rol complet en un sol manual. Amb informació sobre l'estil de vida, la mitologia, la religió i la geografia tibetana, un sistema de regles detallat però senzill, multitud d'idees per aventures i dos escenaris introductoris a punt per començar a jugar.

31 de març del 2009

Balanç de les IX Ter-Cat

El passat diumenge 29 de març es van celebrar les IX Ter-Cat (Tertúlies Catalanes de ciència-ficció, fantasia i terror) a Igualada.

Van assitir 16 persones provinents de Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, Cerdanyola, Sabadell, Sant Celoni, El Vendrell, Vilanova del camí, Santa Margarida de Montbui, Jorba i Igualada assolint així tant l'objectiu de posseir una bona representació territorial com de cridar l'atenció dels afeccionats locals (en aquest cas de l'Anoia).

Tot i que el dia no va acompanyar van ser unes trobades molt fructíferes. Per començar, es visità el mercat d'antiguitats que es fa cada darrer diumenge a la Plaça de la Vila d'Igualada i que va servir per que més d'un col.leccionista trobés petites gangues. Als cafès posteriors es va presentar la versió quasi definitiva de la revista Catarsi que en poc temps es posarà a la venda.

També en Ramon Reig presentà el web http://www.mecanoscrit.cat/ d'on és gestor i on explicà la tasca que fan amb les sèries i pel.lícules de CF en català. El dinar es feu en una sala habituada per a l'ocasió al Casino-Foment Igualadí on els tertulians van poder deixar anar els seus instints i xerrar sobre mil temes. Especialment destacats va ser el tractament de sexe a la ciència-ficció, els darrers episodis de la sèrie Battlestar Galactica (amb diversitat d'opinions molt contrastades), o les formes de millorar la revista Catarsi.















Igualment, es realitzà una entrevista a un parell de membres de les Ter-Cat pel programa de ràdio-pica. La jornada acabà amb més taules rodones a la llibreria-cafè Ulisses fins a la tarda-vespre.

Així mateix es va parlar de les lectures/visualitzacions recomanades en la passada Ter-Cat de Tarragona: Watchmen, l'Orde de Santa Ceclina (Susana Vallejo) i El mapa del tiempo (Félix J. Palma), una novel.la que s'està convertint en una petita revolució dins el panorama fantàstic espanyol. Parlant d'aquests autors, esmentar que tant la Susana Vallejo com el Félix J. Palma estaran signant llibres per Sant Jordi de 7 a 8 de la tarda a la parada de Gigamesh de la Rambla, a Barcelona.

Com a possibles lectures recomanades per les properes Ter-Cat es van presentar algunes idees:

+ Las mentiras de Locke Lamora (Scott Lynch) - Alianza Editorial- (Tapa dura i tova)

+ Batman: Barcelona. El Caballero del Dragón (Diego Olmos)

+ La voz de las espadas (Joe Abercrombie) - Alianza Editorial/ Runas

Les properes Ter-Car encara no s'han decidit on es faran. Els membres de les Ter-Cat ho debatran en unes setmanes.

30 de març del 2009

Nova projecció de pel·lícules de Terror a Barcelona

El Buque maldito presenta una nova projecció de pel·lícules de Terror.

Arriba a Barcelona un dels directors més importants del cine de terror italià: Lamberto Bava. El mític realitzador serà a Barcelona durant la projecció de la pel.lícula Demons, un film de culte que vindrà acompanyat dos dies abans per la projecció de la seva segona entrega Demons 2

El Dijous 2 d'Abril a les 20:00: Demons 2
Dissabte 4 d'Abril a les 18:00: Demons (amb la presència del director Lamberto Bava)

Entrada gratuïta

Centre Garcilaso
C/ Juan de Garay, 116
Barcelona
Metro: Sagrera L1-L5