Dilluns, 19 de gener de 2009, farà dos-cents anys que va néixer Edgar Allan Poe (Boston, 1809 – Baltimore, 1849). Poe és el més present i vigent de tots els autors vuitcentistes: un dels creadors i codificadors del conte literari modern, un dels inventors dels gèneres literaris més en voga actualment (el fantàstic, el detectivesc i la ciència-ficció), un precedent en l’exploració de l’inconscient i el subconscient, i per a una gran majoria un dels primers autors literaris que s’ha llegit i, per tant, un dels introductors en la lectura i l’escriptura.
La Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia ha preparat per aquest motiu unes sessions d’homenatge consistents en una evocació d’Edgar Allan Poe i la seva obra, la lectura d’algun dels seus contes relacionats amb l’especulació científica, i un col·loqui per a intercanviar entre els assistents l’experiència de la lectura de Poe.
La SCCFF ha organitzat aquest homenatge d’aniversari a Poe en forma d’actes simultanis descentralitzats, amb la imprescindible col·laboració d’entitats i establiments locals. Així, doncs, hi haurà actes a:
+ Badalona, a la Biblioteca de Lloreda a les 19.30;
+ Barcelona, a la Biblioteca Jaume Fuster a les 19.00;
+ Barcelona, a la Biblioteca Xavier Benguerel a les 19.30;
+ Castelló de la Plana, a la Llotja del Cànem a les 19.30;
+ Lleida, a l’Institut d’Estudis Ilerdencs a les 19.30;
+ Mollet del Vallès, a la Llibreria l’Illa a les 20.00;
+ Vilanova i la Geltrú, al Foment Vilanoví, a les 19.30.
A Mataró, Mataró Televisió oferirà espais en diferents dies durant la setmana, i així mateix es prepara una àmplia lectura virtual a la xarxa el mateix 19 de gener en col·laboració amb el grup Hesperia, de les Terres de l’Ebre.
Cada responsable de cada acte, membres de la SCCFF, s’organitza autònomament, coordinats per una comissió organitzadora. D’entrada, un conte comú que es llegirà serà «La veritat en els fets del cas de M. Valdemar», completat amb altres lectures segons les característiques de cada acte. Així, per exemple a Lleida, que compten amb la col·laboració d’artistes teatrals locals, presentats per l’escriptora Rosa Fabregat, llegiran «Revelació mesmèrica», que permet diàleg i intervenció del narrador, i algun altre conte dialogat; a Vilanova i la Geltrú, el filòleg i professor de l’Esmuc Carles Ill, presentat per l’escriptor A. Munné-Jordà, també llegirà el poema «El corb»; a Badalona, l’escriptor i enginyer Jordi Font-Agustí presentarà les lectures que farà ell mateix; a la Biblioteca Jaume Fuster, de Barcelona, l’escriptor Màrius Serra ha triat a més a més un conte amb jocs de paraules, i a la Biblioteca Xavier Benguerel, també de Barcelona, els alumnes dels instituts d’ensenyament del barri llegiran els contes que han triat, presentats per l’escriptor Jordi de Manuel.
Podeu llegir més informació sobre la celebració al butlletí de gener-febrer de la SCCFF
I, si necessiteu més informació, demaneu-la a la següent adreça electrònica:
pephomar@ya.com
14 de gener del 2009
Subscriure's a:
Missatges (Atom)