31 d’octubre del 2007

Terror a punt a Molins de Rei





Molins de Rei acull del 8 a l'11 de novembre la XXVI edició del Festival de Cine de Terror. Enguany, el certàmen reivindicarà els efectes especials de maquillatge, mostrant la seva evolució a través de films del gènere. D'aquesta manera, el festival vol homenatjar Montse Ribé i David Martí, guanyadors d’un òscar al millor maquillatge per 'El laberinto del fauno'.


Els dies 8 i 9 es celebrarà el Concurs de Curtmetratges de Terror i Gore, amb l'especialista en FX Sergi Sagas i la crítica Desirée de Fez com a membres del jurat. El dia 9 també es farà public el guanyador del premi del I Concurs de Micro-relats de Terror i Gore, organitzat per la Biblioteca Pau Vila, el festival i la col·laboració del fanzine Miasma.

Les 12 hores de terror es celebraran el 10 de novembre, a partir de les 20h. Els films inclosos seran '28 semanas después', de Juan Carlos Fresnadillo; 'Wolf Creek' i 'Rogue', ambdues de Greg Mclean, a més de 'Severance', de Cristopher Smith, i 'Black sheep', de Jonathan King. Taules rodones, tallers de maquillatge i actes paral·lels complementaran l'edició d'enguany del festival.

Joaquim Vidal parla de 'Gèmini'



L'escriptor Joaquim Vidal és l'autor de la novel·la de ciència-ficció 'Gèmini'. L'obra també ha generat un joc paral·lel anomenat 'Onírium'. En una entrevista realitzada per TV Girona, Quim Vidal ens parla del naixement de la novel·la.

Pau Planes guanya el Casero 2007



Pau Planas i Puigverd (Girona, 1974) ha guanyat la 27a edició del premi Just M. Casero de novel·la curta, amb l'obra de ciència-ficció 'L'apèndix'. El text finalista va ser 'Sense espina ni os', de Núria Martí, un fresc de la Girona provinciana del segle XX. El jurat estava format per Josep M. Fonalleras, Imma Merino, Vicenç Pagès, Ponç Puigdevall, Guillem Terribas i Eva Vázquez. Editorial Amsterdam i Ara Llibres publicaran ambdues novel·les.

Pau Planas va explicar que 'L'apèndix' era una història "aparentment de ciència-ficció, però que en una lectura més profunda va més enllà del relat d'aventures espacials". L'escriptor Josep M. Fonalleras, portaveu del jurat, va comentar que la novel·la té un rerefons de ciència-ficció "en tant que tracta sobre una realitat virtual ambientada en una nau". El jurat va considerar remarcable la construcció de la trama, així com la veu narrativa "amb un to desmenjat i escèptic que cada vegada esdevé més malaltís".

Fonalleras va destacar l'habilitat de Planas "per teixir una teranyina tremendament angoixant". Amb tocs que recorden la literatura d'Isaac Asimov i una "profusió de cognoms amb K de reminiscències kafkianes", 'L'apèndix' també fa una picada d'ullet a 'La Muntanya Màgica', de Thomas Mann, i al seu ambient claustrofòbic, materialitzat a 'L'apèndix' en una nau que recorda la caverna platònica. Fonalleras va afegir que l'obra, en el fons, és una "al·legoria de l'exclusió, del sense-sentit de les nostres vides".

30 d’octubre del 2007

Vetllar un cadàver (segons Pessoa)


Fins al 2 de desembre, el Brossa Espai Escènic presenta 'El mariner', de Fernando Pessoa. L'argument recull l'experiència de tres dones joves, vetlladores d'ofici, que es troben davant d'un cadàver d'algú de la seva edat. Durant la vetlla sorgirà un trastorn que les aboca cap a un profund viatge metafísic.

'El mariner' (1913) és un dels primers textos de l'autor i un dels pocs textos literaris que Pessoa va publicar en vida. Moisès Maicas, director de l'espectacle, el descriu com "l'exili turmentat cap a l'interior que només es tranquil·litza amb el son, i l'objectiu del qual és alliberar l'ànima".

La peça pertany al gènere anomenat drama estàtic, és a dir, amb gestualitat mínima i moltes emocions. Les actrius Mireia Chalamanch, Aida de la Cruz i Laia de Mendoza interpreten el tercet de vetlladores.

29 d’octubre del 2007

'Watchmen', en català

Coincidint amb el 13è Saló del Manga, Planeta deAgostini Cómics posarà a la venda l'edició en català de 'Watchmen'. El llibre, en format Absolute i una gran quantitat de materials afegits, costarà 35€.

'Watchmen' és obra del dibuixant Dave Gibbons i el guionista Alan Moore -creador de 'From Hell', 'La lliga dels homes extraordinaris' i 'V de Vendetta'-. DC Comics va publicar la sèrie limitada en dotze comic-books publicats entre 1986 i 1987. 'Watchmen' deconstruïa el gènere dels superherois, carregant-lo amb tonalitats fosques, conspiratives i totalitàries.

Qualificada d'obra mestra des de la seva aparició, va ser una peça cabdal en la moda del còmic anomenat grim and gritty, dedicada a mostrar-nos la cara més torturada dels superhomes. 'Watchmen' arribarà al cine l'any 2009 dirigida per Zack Synder (si res no s'estronca).

28 d’octubre del 2007

Una dècada de la SCCFF en cede-rom


Ja ha aparegut el cede-rom '1997-2M7 10 ANYS DE VILANOVA', coordinat per Isidor Bernabé i Antoni Segarra.

El cede-rom recull els butlletins en paper, les actes de les assemblees, les presentacions de llibres, les exposicions, els materials gràfics i les fotografies de les trobades que ha anat generant la SCCFF al llarg d'aquesta dècada d'existència. Un dels 'extres' més emotius del disc és l'article d'homenatge a Jaume Fuster, primer president de la SCCFF, publicat al número 461 de Serra d'Or, el maig de 1998. A 'L'altra literatura de Jaume Fuster', Antoni Munné-Jordà feia un repàs de la literatura fantàstica i de ciència-ficció de Fuster.

El disc es va presentar a Vilanova i la Geltrú, el 6 d'octubre, dins el segon encontre de ciència-ficció en llengua catalana. Per aconseguir-lo, podeu posar-vos en contacte amb la SCCFF.

Carme Torras guanya el Pedrolo 2007




La novel·la curta 'La mutació sentimental', de Carme Torras, va guanyar la 10ª convocatòria del premi Manuel de Pedrolo - Ciutat de Mataró, guardonat amb 3.000 euros. El jurat, presidit per Miquel Barceló, estava format per Maria José Recoder, Jordi Dòria, Manuel Moreno i Antoni Munné-Jordà.

Segons diu l'autora, l'obra explica "com els robots personals i altres enginys mecànics ens hauran canviat la ment i la manera de relacionar-nos d'aquí a cent cinquanta anys. Entenent per "ment", el pensa-ment, el senti-ment, les emocions".

El lliurament del premi es va fer dins l'11ª Trobada de Ciència-Ficció, a la biblioteca Pompeu Fabra de Mataró, el passat 27 d'octubre. Adelais de Pedrolo, filla de l'escriptor, va presidir l'acte. La novel·la es publicarà dins la col·lecció Ciència-Ficció, de Pagès Editors.