31 d’octubre del 2007

Pau Planes guanya el Casero 2007



Pau Planas i Puigverd (Girona, 1974) ha guanyat la 27a edició del premi Just M. Casero de novel·la curta, amb l'obra de ciència-ficció 'L'apèndix'. El text finalista va ser 'Sense espina ni os', de Núria Martí, un fresc de la Girona provinciana del segle XX. El jurat estava format per Josep M. Fonalleras, Imma Merino, Vicenç Pagès, Ponç Puigdevall, Guillem Terribas i Eva Vázquez. Editorial Amsterdam i Ara Llibres publicaran ambdues novel·les.

Pau Planas va explicar que 'L'apèndix' era una història "aparentment de ciència-ficció, però que en una lectura més profunda va més enllà del relat d'aventures espacials". L'escriptor Josep M. Fonalleras, portaveu del jurat, va comentar que la novel·la té un rerefons de ciència-ficció "en tant que tracta sobre una realitat virtual ambientada en una nau". El jurat va considerar remarcable la construcció de la trama, així com la veu narrativa "amb un to desmenjat i escèptic que cada vegada esdevé més malaltís".

Fonalleras va destacar l'habilitat de Planas "per teixir una teranyina tremendament angoixant". Amb tocs que recorden la literatura d'Isaac Asimov i una "profusió de cognoms amb K de reminiscències kafkianes", 'L'apèndix' també fa una picada d'ullet a 'La Muntanya Màgica', de Thomas Mann, i al seu ambient claustrofòbic, materialitzat a 'L'apèndix' en una nau que recorda la caverna platònica. Fonalleras va afegir que l'obra, en el fons, és una "al·legoria de l'exclusió, del sense-sentit de les nostres vides".