7 de febrer del 2008

La baixada als inferns de Pere Porter


'El cas estrany d'en Pere Porter' (Bàlec Llibres) recull la llegenda popular de Pere Porter i la seva baixada als inferns.

El relat, escrit de manera anònima al segle XVII, es va convertir en un fenomen que es llegia a la vora del foc. Amb el pas del temps, per un error de transcripció, Porter es va convertir en Boter, i les seves calderes van passar a ser un element bàsic dels Pastorets.

El més curios de tot, però, és que Pere Porter va existir de debò: la seva partida de naixement indica que va néixer a Tordera el 16 de gener del 1571. També són reals altres personatges del relat. Se sap que va haver-hi un notari de Tordera i Hostalric anomenat Bonsoms, al qual Porter va a buscar a l'infern per resoldre un deute no cancel·lat. També s'hi troba un mossèn de Pineda, «que estava al mig de dues dones que l'abraçaven».

En aquesta edició de Bàlec Llibres, el text de la llegenda ocupa una trentena de pàgines. A continuació, hi ha un estudi fet pel filòleg Narcís Figueras i una bibliografia amb les diverses edicions que s'han fet del relat, des de la seva primera impressió, el 1874 a la impremta gironina Llach.

El volum també inclou il·lustracions de l'artista gironí Ignasi Esteve i una relació d'estudis i referències editorials sobre la llegenda.