8 de desembre del 2007

Mor el compositor Karlheinz Stockhausen

El compositor alemany Karlheinz Stockhausen, un dels pioners de la música electrònica, va morir dimecres, als 79 anys d'edat. El decés va tenir lloc a la localitat de Kürten-Kettenberg, prop de Colònia.

Stockhausen està considerat com un dels compositors més importants de la segona meitat del segle XX, especialment per les seves aportacions en la música d'avantguarda i en el camp de les noves tecnologies. La seva combinació d'instruments tradicionals amb recursos propis el converteixen en un dels pares de la música electrònica, i com a tal va actuar a Barcelona l'any 2000, en el festival Sonar.

El compositor alemany va ser deixeble d'Oliver Messiaen, una de les seves primeres influències al costat d'Anton Weber. El 1953 va participar en la fundació de l'Estudi de Música Electrònica de Colònia, un centre que també va ser important per a un altre innovador de la música electrònica, John Cage. El moment de més prestigi d'Stockhausen té lloc al llarg dels 70, però posteriorment segueix produint obres significatives com "Stimmung" (1986) en la que sis veus exploren durant setanta minuts les diverses possibilitats d'un sol acord.