7 de desembre del 2007

La bruixeria de 'El retorn d'Hug Roger'

Proa acaba d'editar 'El retorn d'Hug Roger', novel·la històrica d'Assumpció Cantalozella que narra la caiguda de l'últim senyor feudal al Pallars. L'obra presenta la fi de la Catalunya comtal a través de la història poc coneguda d'un personatge que va intentar aixecar un estat al bell mig dels Pirineus.

'El retorn d'Hug Roger' s'inscriu en el moment cronològic que els rituals de bruixeria encara eren perseguits, quan en un racó del Pallars Sobirà es reunien camperols i gent desafortunada per guarir les seves malalties i atraure la sort. El Boc de Biterna, que és així com es deia on es feien les conventícoles en aquesta part del Pirineu, obre i tanca la novel·la.

En aquella època, gairebé el segle XV, es castigaven amb pena de mort aquelles persones que tan sols veiessin aquell indret obscur i ple de misteri. L'avi de l'últim comte feudal va ser l'encarregat d'establir les ordinacions que van prohibir acostar-se en aquesta zona. El boc, el mascle de la cabra, era el símbol del dimoni en el temps medieval, un moment en què s'instaurava el cristianisme i les bruixes acabaven penjades davant de tot el poble.