1 de març del 2008

Moret troba obsoleta la ciència-ficció

El discurs no és nou: la ciència-ficció és un invent caduc. Els avenços tecnològics del dia a dia li han passat la mà per la cara.

Autors del gènere, com J.G. Ballard, ja ho havien dit fa anys. L'escriptor Xavier Moret (Barcelona, 1952), en la seva columna d'El Periódico titulada Ciència Ficció, fa un diagnòstic semblant.

Moret escriu: 'Al pas que anem, potser és millor que els autors de Ciència Ficció comencin a valorar la possibilitat d'escriure novel.les realistes, policíaques o del gènere que vulguin, sempre que no sigui el que han practicat fins ara. I és que, llegint els diaris, fa la impressió que la realitat els supera de llarg. Repassem: una sonda busca aigua al planeta Mart, una empresa es fa d'or venent parcel·les a la Lluna, un vaixell oceanogràfic planeja baixar a una fossa de 4.900 metres a l'oceà Atlàntic i, per acabar de reblar el clau, s'inaugura a les illes Svalbard, a mil quilòmetres del Pol Nord, un magatzem a prova de míssils on es guardaran 4,5 milions de llavors. És evident que tot plegat té a veure amb els anuncis apocalíptics sobre el canvi climàtic: veient que per aquí a la Terra les coses van mal dades, els científics es dediquen a buscar nous mons i s'inventen una versió postmoderna de l'Arca de Noè, una nevera gegant a la qual podran recórrer els comptats supervivents que quedin quan la humanitat se'n vagi en orris. El que deia: la Ciència No Ficció s'està menjant l'espai de la Ciència Ficció. "He vist coses que no em creuríeu", deia el replicant Roy Batty, a Blade Runner. Per sort, la novel.la és de l'any 1968 i la pel·lícula del 1982, perquè si pronunciés ara aquesta frase, s'arriscaria que algun espavilat li digués: "Ah, sí, ja ho he llegit al diari". Tot va molt de pressa, i mentre els científics suplanten el rol dels escriptors futuristes, fa la impressió que un dia d'aquests apareixerà un profeta clarivident que, posant els ulls en blanc, pronunciarà la frase definitiva: "L'últim, que apagui el llum".'

Tot és opinable, per descomptat. Nomes un petit però: a la novel·la de Philip K. Dick, Roy Baty no empra mai el monòleg que va popularitzar Rutger Hauer a 'Blade Runner'.

1 comentari:

fff ha dit...

Bones, em presento: em dic Eugeni i al programa que faig a Ràdio Sant Quirze, "Ovelles Elèctriques", on parlo de ciència ficció, fantasía i terror, aquesta setmana el vaig dedicar precisament a comentar aquest artícle d'en Xavier Moret. Si els interessa es pot escoltar tant al web de la Ràdio:
Ràdio Sant Quirze
o des de el bloc del programa:
Ovelles Elèctriques

Al "foro" anomenat Sedice.com vaig preguntar què opinaven sobre l'artícle i va sortir una interessant discusió:
Comentaris sobre l'artícle a Sedice.com