21 de gener del 2008

Pau Planas presenta 'La nau', a Girona

El llicenciat en història Pau Planas (Girona, 1974) presenta, demà, la novel·la 'La nau' a la Llibreria 22, de Girona. El volum, publicat per Ara Llibres, va guanyar l'octubre passat la 27a edició del premi de novel·la curta Just Manuel Casero. L'obra va concórrer al premi amb el títol 'L'apèndix'.

'La nau' és una història que es mou entre la ciència-ficció i la realitat, en què un gran nombre de personatges entrecreuen les vides quotidianes quan són seleccionats per formar part d'una missió. Tancats i aïllats en una nau espacial, on allò que sembla el cel està delimitat per un vidre i es pot cultivar tot el que necessiten per viure, els tripulants veuen passar la nova vida i esperen un futur millor al seu nou destí, Xeix. El protagonista de la novel·la escriu, al seu quadern de bitàcola, totes les experiències que vol recordar per sempre: el present que ha de quedar escrit per poder ser llegit en un futur.

Planas explica: 'La novel·la va sortir d'una idea que tenia des de feia molt de temps, però calia que madurés. Mentre escrivia anava incorporant escenaris nous i més personatges.' La novel·la té format de dietari i cada capítol correspon a un dia diferent de la missió i se situa en escenaris diversos de la nau, com ara la biblioteca, el menjador i les habitacions. El format de diari «és més fàcil pel qui escriu perquè pot retallar i allargar el relat per allà on vol i també fa més amena la lectura». Planas va triar aquest format influenciat per algunes novel·les i pel boom que hi ha ara amb els blogs d'internet.