1 de desembre del 2007

Alzamora parla de 'Nit de l'ànima'

L'escriptor Sebastià Alzamora reflexiona en la novel·la 'Nit de l'ànima' (Proa) sobre el mal i la recerca de la identitat a través del mite de Faust amb una barreja d'erotisme, ciència-ficció, novel·la d'idees i novel·la gòtica.

Segons ha dit l'autor, "Faust fa un viatge a una Barcelona derruïda per descobrir que el mal també està dins d'ell, i el diable potser no és qui li ha comprat l'ànima, sinó que ell ha renunciat a la seva ànima".

Alzamora creu que el mite de Faust està molt vigent actualment. "Tots som Faust, negociem la nostra ànima. Això passa sobretot quan hem entrat a la vida adulta". Molts autors han portat a la literatura aquest mite: Marlow, Goethe, Thomas Mann, Paul Valéry... Tot i això, l'autor no vol ser "presumptuós" i comparar-se amb aquests autors, sinó que ha intentat portar a Faust al seu terreny. "He intentat esquivar les altres obres que tracten el mite de Faust i he fet una espècie de caricatura, una sàtira esperpèntica de gran guinyol, d'allà la cita del principi de la novel·la de Valle Inclán"

'Nit de l'ànima' té un alt contingut eròtic. Alzamora explica: "El sexe apareix en moltes de les meves novel·les perquè és la manifestació més primària i potent de l'impuls. És una força que el cos viu manifestant-se de manera clara i directa i sense intervenció de l'intel·lecte".

L'escriptor presenta una Barcelona atemporal en ruïnes, sense llum i recoberta de líquens, inspirada en 'Blade Runner' de Ridley Scott, pel·lícula per la qual sent una gran admiració. "Tot i que expliquis coses de ciència-ficció, per molta imaginació i fantasia, en el fons estàs parlant de tu mateix. Tu ets els teus personatges en la mesura que existeixen, tot i que això no significa que tu et comportis com ells", ha volgut aclarir.