21 de desembre del 2007

La Ventafocs vista per Joan Font


El Gran Teatre del Liceu presenta 'La Cenerentola', de Rossini, vista pels ulls de Joan Font, director de Comediants. Aquesta versió de 'La Ventafocs' es posarà en escena des de diumenge vinent, 23 de desembre, fins al 20 de gener. La producció compta amb uns dissenys escenogràfics i vestuaris molt imaginatius fets per Joan Guillén.

Joan Font ha volgut mostrar la Ventafocs com una dona en lluita: primer contra els personatges que l'envolten, el pare i unes germanes esperpèntiques, i després amb l'exterior, amb un món de l'aristocràcia que, al mateix temps, desencadena l'acció.

En aquest entorn hostil, el director ha decidit afegir-hi uns personatges: unes rates que representen una mena de coixí de la Ventafocs. 'Serveixen de fil conductor de la història -diu Font- i gairebé estan sobre l'escenari tota l'estona'. Si a la primera part són «normals», a la segona, un cop l'encanteri ha esclatat, agafen personalitat humana i generen, amb Alidoro, les transformacions màgiques 'Vam pensar en aquesta proposta abans que sortís el film Ratatouille!'

Segons Font, 'el conte original de Charles Perrault és ple d’elements fantasiosos que Rossini va tendir a dissimular o fins i tot eliminar, però sense acabar-ho d’aconseguir, perquè aquests elements estan en l’essència mateixa del text original. L’origen del conte de la Ventafocs va més enllà de Perrault i gairebé es pot considerar un mite de la humanitat: el conte ja existia en els egipcis'.

El director de Comediants afegeix: 'Rossini trasllada el conte a la mentalitat de la seva època, tot retocant, de passada, alguns detalls de la història original que resultaven insuperables per la censura de l’època: resultava impossible que una dona ensenyés un peu nu en un escenari i per això calia que la Ventafocs no perdés una sabata sinó un braçalet. Nosaltres hem volgut explicar la història d’una manera intemporal, en un espai indefinit que conté en si mateix la idea de metamorfosi, de canvi, de màgia que hi ha en l’essència del relat'.

'La Cenerentola' de Font és una coproducció de quatre teatres: el Gran Teatre del Liceu, l'Òpera Nacional de Gal·les (Cardiff), la Gran Òpera de Houston (on es va estrenar fa un any) i el Gran Teatre de Ginebra, on es farà al febrer. També viatjarà al Théâtre de la Monnaie, de Brussel·les, on inaugurarà la nova temporada.

La temporada vinent se'n farà una versió infantil igual com ja va passar amb 'La petita flauta màgica', produïda pels Comediants i de la qual ja s'han fet més de 500 funcions.