12 de juny del 2008

Ciència-Ficció a La Segarra

El proper dissabte 14 de Juny es realitzen tot d'actes relacionats amb la Ciència-Ficcció a la comarca de La Segarra.

Durant al matí es pot visitar a Cervera, l'exposició «Pedrolo polièdric», al Museu comarcal de Cervera

La SCCFF tindrà la seva assemablea també a la mateixa capital de La Segarra a partir del migdia.

A 1/4 de 6 de la tarda, a Granyena, Rosa Fabregat, actual presidenta de la SCCFF presentarà el llibre "La Mutació Sentimental" de Carme Torras (Pàgès Editors, Col.lecció ciència-ficció , núm. 22).

A les sis, també a Granyena representació teatralitzada del conte de Manuel de Pedrolo «Un món distant i veí», acte organitzat per la Fundació Manuel de Pedrolo dins el programa del Premi 7lletres.

Presentació de "La Mutació sentimental"

El proper divendres 13 de Juny a les 7 del vespre, es presentarà a La Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró (Plaça de Pompeu Fabra) el darrer treball de Carme Torras: La Mutació sentimental, la novel.la guanyadora del X premi de narrativa de ciència-ficció Manuel de Pedrolo, Ciutat de Mataró

La presentació, presidida pel regidor de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, Sergi Penedès, serà a càrrec de Toni Segarra, i a més de l’autora també hi participarà A. Munné-Jordà, director de la col·lecció «Ciència-ficció» on es publica la novel.la.

A continuació es presentaran les bases de l’XI premi de narrativa de ciència-ficció Manuel de Pedrolo.

El Cryptshow Festival calenta motors

La segona edició del Festival Cryptshow de Sant Adrià de Besòs comença a prendre forma.

El festival, segons les pròpies paraules dels organitzadors, neix amb la intenció d’omplir un buit cultural en l’area del cinturó Barceloní, amb la pretenció de consolidar-se a nivell internacional en la difusió i suport de la cultura popular i el gènere fantàstic.

A la programació existent que abarca del dimecres 9 al dissabte 12 de juliol plena de curtmetratges i llargmetratges de diversos gèneres fantàstics, cal afegir els "Matinales" on es projectaran pel.lícules de Ciència-Ficció japonesa en col.laboració amb Cine Àsia. S'han programat "Mazinguer, el Robot de las estrellas", "El ataque de los Supermonstruos" i "Invasores del espacio".

Així mateix el jurat del II Premi Serra Circular al millor curtmetratge de Terror i Fantàstic ja està constituït. Aquest està format per d'Antoni Garcés, Javier Pérez Andujar, Albert Galera, Antoni Ferrer i Gonzalo López. ELs premis es lliuraran durant la cerimònia de cloenda, el 12 de juliol.

Per a més informació, es pot consultar la programació completa a http://www.cryptshow.com/

11 de juny del 2008

Segona temporada d'Herois a TV3



TV3 estrena demà a la nit, després de 'Polònia', la segona temporada d'Herois. Amb el retorn d'aquesta sèrie nominada per als Emmy, els Herois s'esforcen per tornar a la normalitat quatre mesos després dels esdeveniments explosius a Nova York. Tanmateix, l'aparició de nous personatges amb poders especials arreu del món comporta noves amenaces mortals.

La segona temporada comença amb la revelació del parador de Peter (Milo Ventimiglia), Nathan (Adrian Pasdar) i Matt (Greg Grunberg) després del terrible enfrontament amb en Sylar (Zachary Quinto) i la detonació incontrolada de Peter a quilòmetres per sobre de la ciutat de Nova York. Mentre cadascú intenta seguir la seva vida, una nova força sinistra comença a sotjar i a assassinar herois.

Diccionari mitològic de Pierre Grimal


El 'Diccionari de mitologia grega i romana' de Pierre Grimal surt en català, publicat per Edicions de 1984. Els especialistes Montserrat Franquesa, Joaquim Gestí i Andreu Martí (professors de llengües clàssiques) n'han fet la traducció. Els traductors han optat, en alguns noms grecs, per la variant de tradició llatina (Ulisses, en lloc d’Odisseu), o han adoptat l'accentuació popular en lloc de la culta (amazona, per comptes d’amàzona o Harmonia, en lloc d’Harmònia). Les abreviatures han estat manllevades del Diccionari grec-català, encara inèdit.

El Diccionari de Grimal és el llibre de referència dels estudiants de clàssiques d'institut i d’universitat (i també de disciplines com la història de l'art, la filosofia, l'arqueologia...). També és útil a professors, i a tothom qui s’interessi per la mitologia. De passada, aquest volum normalitza més de quatre mil noms propis.

La primera edició original francesa del text és de l'any 1951, però se n’ha traduït l’última que va revisar Grimal mateix (traspassat l'any 1996), és a dir: la quinzena, publicada l'any 2001. El 'Diccionari de mitologia grega i romana' incorpora un aparat crític de literatura grega i romana i dels autors que mencionen cada personatge mitològic.

Edicions de 1984 ja ha publicat dos títols més de Pierre Grimal: 'La mitologia grega' i 'El segle d'August'.