15 de febrer del 2008

Projecció de 'Vampir-Cuadecuc,' a Figueres

Figueres enceta avui el cicle 'La mirada Portabella', dedicat al director Pere Portabella. Entre els actes previstos hi haurà la projecció gratuïta de tota l'obra cinematogràfica de Portabella.

El cicle comença aquesta tarda amb la taula rodona 'L'art, la política i l'espai públic. Els nous camins de la creació cultural' (Museu del Joguet, 19.30h) i la projecció del llargmetratge 'El silenci abans de Bach' (Catcinemes, 22.15h), presentada pel director.

El Museu del Joguet projectarà demà, dissabte, el documental 'Vampir-Cuadecuc' (1970) a les 17h i les 19.30h. El film, que planteja reflexions sobre el gènere d'horror, es va realitzar mentre Cristopher Lee, Jack Taylor i Herbert Lom filmaven el llargmetratge 'El conde Drácula', sota la direcció de Jesús Franco.

Al cap de poc temps de ser estrenat, 'Vampir-Cuadecuc' es va projectar en un cicle organitzar pel MOMA, a Nova York (Portabella no hi va poder assistir, ja que el règim franquista li va negar el permís per sortir del país). En poc temps, aquest film del director català es va convertir en una peça de culte entre els aficionats al gènere fantàstic dels Estats Units.

12 de febrer del 2008

Glénat treu els Metabarons en català


Edicions Glénat publicarà en tres volums la sèrie 'La nissaga dels Metabarons', del dibuixant Juan Giménez i el guionista Alejandro Jodrorowsky. L'obra servirà per donar inici a la col·lecció 'Compactes Glénat'.

'La nissaga dels Metabarons' és un spin-off de la famosa sèrie 'L'Incal', escrita per Jodorowsky i dibuixada per Moebius. En aquesta, hi va aparèixer l’últim descendent dels Metabarons, com a personatge secundari. Jodorowsky va decidir desenvolupar la dinastia familiar d’aquest personatge amb una preqüel·la sobre la història dels primers Metabarons.

'La nissaga' està força influènciada per la novel·la 'Dune', de Frank Herbert (cosa gens estranya, tenint en compte que Jodorowsky, també cineasta, va participar a un un projecte d’adaptació al cine del llibre, que no es dur a terme. Cada àlbum relata la història d’un membre de la nissaga. Combinant elements de ciència-ficció, la mitologia grega o el feudalisme japonès, guionista i dibuixant han aconseguit crear una sèrie valorada i traduïda a nombroses llengües.

10 de febrer del 2008

Assemblea de la SCCFF a Lleida


La sala de Col·loquis de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (Lleida) va acollir, el 2 de febrer, l'assemblea general ordinària de la SCCFF. Durant la sessió es va posar damunt la taula el tema de la renovació de la meitat de la junta, que tindrà lloc l'estiu vinent.


L'assemblea va proposar que continuessin a la nova junta Isidor Bernabé, Òscar Pàmies, Toni Segarra i Antoni Munné Jordà. Algun d'aquests components exercirà alguna de les tasques de les quals s'encarregaven, fins aleshores, els membres dimissionaris Rosa Fabregat, Bea Puig i Àfrica Rubiés. En paral·lel, es va proposar la incorporació com a nous vocals de Jordi Font-Agustí (per a crear una vocalia de literatura i ciència), Montserrat Galícia i Pep Homar.

També es va acordar que Antoni Munné-Jordà ocupés la presidència de la Societat i que Antoni Rosa Fabregat, la presidenta sortint, es convertirà en presidenta vitalícia honorària a partir de la propera assemblea, que haurà de refrendar aquests canvis.

Per ingressar a la SCCFF només cal fer un ingrés de 10 euros anuals; aquesta quota, de fet, és simbòlica, ja que la societat no té cap afany de lucre i procura esmerçar aquests ingressos en la promoció del gènere fantàstic, de terror i de ciència-ficció en català (dins les possibilitats de cadascun dels seus components).

Els interessats a donar-se d'alta a la societat poden dirigir-se a la llista de correus, oberta a socis i no-socis, i demanar quines passes s'han de fer per formar part de la societat.