28 de desembre del 2007

L'arma de Snake Plissken, a Girona

L'arma que duia Kurt Russell al film 'John Carpenter's Escape from L.A.' i una foto firmada per l'actor són dues de les 18 noves peces que es poden veure al Museu del Cinema de Girona, dins l'àmbit de l'exposició permanent 'La Fàbrica dels somnis. Col·lecció Maite Mínguez Ricart'.

Entre els elements incorporats a aquesta secció del museu cal destacar la màscara del monstre verd de 'Legend' (Rideley Scott, 1985), el vestit de Mike Myers a 'Austin Powers i el membre d'or' (Jay Roach, 2002), setze Polaroids amb anotacions fetes durant els rodatges de 'Reservoir Dogs' (Quentin Tarantino, 1992), i 'Obert fins a la matinada' (Robert Rodriguez, 1996), i el motlle original de la cara de Robin Williams per aplicar-li el maquillatge en el film 'La senyora Doubtfire' (Chris Columbus, 1993).

24 de desembre del 2007

'Història del diable', de Daniel Defoe

L'editorial Adesiara s'estrena amb la publicació de l'assaig 'Història del Diable', de Daniel Defoe, en una traducció d'Elisenda Galobardes.

El volum del narrador anglès apareix dins la col·lecció Vagueries, que publicarà en un futur els títols 'La tomba del fanatisme' de Voltaire i 'Ascesi' de Nikos Kazantzakis.

Jordi Raventós, director editorial d'Adesiara explica que el text de Defoe 'era molt poc conegut, fins i tot ens va costar de trobar l'original anglès. És una història sobre el diable, amb tota la ironia de Defoe, que considera que tot i que se'ns ha mostrat sempre astut i sanguinari, ha estat massa sovint l'ase dels cops.'

Una de les altres col·leccions endegades per l'editora, Aetas, rescatarà clàssics medievals i renaixentistes en edició bilingüe (llengua original i català). Són textos per a un públic general però amb un cert nivell.

El primer títol és 'Carta a la posteritat i Carta a Boccaccio' de Petrarca traduït pel catedràtic de la UB Joan Bastardas. El seguiran els volums 'Converses de meuques' de Llucià de Samòsata, 'La màgia' d'Apuleu i 'Sàtires' d'Horaci.

23 de desembre del 2007

La bruixa Flairosa de Carles Sala

L'obra 'Flairosa, la bruixa dels sabons', del gironí Carles Sala, ha guanyat el segon premi de literatura infantil de Barcanova. El jove autor, que viu de l'artesania, assegura: 'La guspira que va encendre la flama per escriure Flairosa, va ser la meva passió pels oficis. M'interessen molt els treballs manuals, i vaig triar el de saboner per fer-lo servir de fil conductor.'

La narració explica la història d'una bruixa que arregla els problemes de la gent amb uns sabons màgics. En aquest relat, a més, hi ha la figura d'un bruixot dolent que vol fer la vida impossible a la Flairosa, però amb l'ajuda d'un vailet, la protagonista acabarà enfonsant els seus plans maquiavèl·lics. Sala defineix la història com 'una novel·la d'aventures amb ingredients de literatura fantàstica i un clar rerefons ecologista'.

L'obra sortirà publicada a finals de 2008 per Barcanova, dins la col·lecció Sopa de Lletres, dirigida a lectors d'entre vuit i dotze anys.