5 de desembre del 2007

Dos premis juvenils amb gènere

La fantasia i la ciència-ficció s'han imposat en els premis Folch i Torres i Ruyra d'enguany. La novel·la 'Certificat C99+', de Lluís Hernández (a la foto), ha rebut el 45 premi Josep Maria Folch i Torres, i la novel·la 'Créixer amb Poe', de Maria Pilar Gil, ha guanyat el 34 premi Joaquim Ruyra de literatura juvenil. Ambdós títols seran publicats per La Galera el febrer de 2008. Cada premi estava dotat amb 6.000 euros.

A 'Certificat C99+', Lluís Hernández proposa un futur on els descobriments científics fan conèixer l'esperança de vida de les persones, a les quals es dóna un certificat acreditatiu. Així, no es donen beques als estudiants que no viuran fins al final de la carrera ni es permet volar a qui no arribarà amb vida al destí previst. L'autor volia "donar una visió diferent sobre una societat dictatorial i monolítica, que gira al voltant d'aquest certificat". Hernández ja havia guanyat el premi Folch i Torres l'any 2005, amb l'obra 'Laura i els àngels'.

D'altra banda, 'Créixer amb Poe', de Maria Pilar Gil, és una novel·la d'intriga en la qual té una importància molt especial l'escriptor Edgar Allan Poe. L'autora viu des de fa nou anys a Providence (EUA), on és professora de microbiologia molecular i immunologia de la Universitat Brown.